З початку року на Полтавщині 25 людей отруїлись грибами

Від початку року у 25 жителів Полтавщини діагностували отруєння грибами

Про це Суспільному розповіла фахівчиня полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Галимурза.

За її словами, найбільше випадків цьогоріч було у жовтні.

«Загалом за період липень-жовтень зафіксовано 25 таких випадків. З них 16 – у жовтні. Наприклад, торік усього було лише два випадки таких. І це ще листопад цілий попереду, цифра буде зростати і далі», – говорить фахівчиня полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб .

Внаслідок отруєння грибами 30 жовтня у Горішніх Плавнях помер 46-річний чоловік. Це перший летальний випадок за два роки, розповіла Ірина Галимурза.

У понад 12 разів цьогоріч зросла кількість випадків отруєнь грибами на Полтавщині

«Якщо подивитись, якими грибами найчастіше труїлися, – це маслюки, опеньки, лисички, зеленушки. Іноді люди купують їх на ринку з рук. Слід враховувати, що навіть їстівний гриб може отруїти, якщо поруч є якісь сміттєзвалища, викиди різноманітні шкідливі», – пояснює Ірина Галимурза.

Аби уникнути отруєння, слід дотримуватися правил:

– Не їсти дикорослі гриби, а замінити їх на вирощені штучно. Їх можна придбати в магазинах.

– Не купувати гриби на стихійних ринках.

– Уважно оглядати, звертати увагу на колір капелюшка, губки та ніжки. У кожного виду грибів вони різні.

– Збирати лише добре відомі гриби. За найменших сумнівів гриб слід викинути.

– Не збирати занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;

– Їстівні гриби можуть бути небезпечними, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини.

– Не збирати гриби в посушливу погоду, бо коли вони пересихають, концентрація токсинів підвищується.

– Не їсти сирі гриби, а готувати їх одразу після збору;

– Варити їх слід не менше 3 разів, щоразу по 30 хвилин та в новій підсоленій воді;

– Страви з грибами зберігати в холодильнику не більше доби.